A rendszer beállításai

A Windows-zal automatikusan induló (Autostart) programok létrehozása, illetve eltávolítása

 

Az egyik lehetőség, hogy a Windows-zal induljon egy program, hogy hozzáadod Start menü ⇒ Minden program (All Programs) ⇒ Indítópult (StartUp) mappához a program parancsikonját. Ehhez kattints jobb gombbal az Indítópult (StartUp) mappára, és a Megnyitás (Open), vagy a Megnyitás (All Users) (Open (All Users)) pontot választva megnyitja a mappát az Intéző-ben. Ide egyszerűen húzással, vagy másolással beteheted a program parancsikonját, amelyik ezentúl elindul a Windows indulásakor, vagy csak a jelenlegi, vagy az összes felhasználó számára (attól függően, melyik mappába másoltad a program parancsikonját).

Automatikusan induló programok beállítása a registryben:

A Windows-zal induló programokat szerkesztheted a registry-ben is, hozzáadhatsz, vagy kitörölhetsz programokat az automatikusan induló programok közül. 

Automatikusan induló program csak a jelenlegi felhasználó számára:

Amennyiben csak a bejelentkezett felhasználó számára van szükség a programra, és a többi felhasználó számára nem kell elindulnia rendszerindításkor, akkor a Start Menü keresőjébe írd be, hogy regedit, és nyomj Enter-t. A Registry Editor bal oldalán navigálj a HKEY_CURRENT_USER ⇒ Software ⇒ Microsoft ⇒ Windows ⇒ CurrentVersion ⇒ Run kulcshoz, és a jobb oldalon találod a jelenlegi felhasználó számára induló programokat. Ha itt találsz olyan programot, amelyik fölöslegesen indul a Windows-zal, azt a kulcsot kitörölheted (csak ha teljesen biztos vagy benne).

Ha új programot szeretnél hozzáadni, akkor a jobb oldalon kattints az üres területre, és a megjelenő helyi menüben válaszd az Új (New) ⇒ Karakterlánc (String Value) pontot, és adj neki nevet (célszerűen a program nevét, de más is lehet). A létrehozott új kulcsra kattints duplán, és a megjelenő ablakban írd be az elindítani kívánt program helyét és nevét (pl.: C:\Program Files\Internet Explorer\iexplore.exe). Ha kész vagy zárd be a Registry Editor-t, és újraindítás után a jelenlegi felhasználónál automaikusan elindul az a program is, amit beírtál a registry-be.

Automatikusan induló program az összes felhasználó számára:

Beállíthatod azt is, hogy egy program az összes felhasználó bejelentkezésekor automatikusan elinduljon. A Start Menü keresőjébe írd be, hogy regedit, és nyomj Enter-t. A Registry Editor bal oldalán navigálj a HKEY_LOCAL_MACHINE ⇒ Software ⇒ Microsoft ⇒ Windows ⇒ CurrentVersion ⇒ Run kulcshoz, és innentől kezdve mindent ugyanúgy kell csinálni, mint az előző pontban.

Csak egyszer induló program beállítása

Arra is van lehetőséged, hogy egy alkalmazás csak egyszer, a rendszer következő indulásakor induljon el. Ehhez keresd meg a HKEY_LOCAL_MACHINE ⇒ Software ⇒ Microsoft ⇒ Windows ⇒ CurrentVersion ⇒ RunOnce kulcsot az összes felhasználó, vagy a HKEY_CURRENT_USER ⇒ Software ⇒ Microsoft ⇒ Windows ⇒ CurrentVersion ⇒ RunOnce a jelenlegi felhasználó számára. Az ide beírt programok csak egyszer, a következő rendszerindításnál indulnak el.

Automatikusan induló (Autostart) programok késleltetett indítása:

Létrehozhatsz automatikusan induló programot úgy is, hogy az egy kicsit késleltetve induljon a rendszer indulása után. Ehhez egy szövegszerkesztőbe (Notepad, Wordpad stb) gépeld be (másold be) a következő szöveget:

SecondsToDelay = "10"
ProgramToRun = "C:\Program Files\Mozilla Firefox\firefox.exe"
Wscript.Sleep(SecondsToDelay * 1000)
Prog = Chr(34) & ProgramToRun & Chr(34)
CreateObject("WScript.Shell").Run(Prog)

ahol a SecondsToDelay után álló szám a késleltetés ideje másodpercben. A ProgramToRun parancs után a futtatandó fájl pontos helyét kell megadni, valamint a nevét. Ebben az esetben a Firefox böngésző a rendszerindítás után 10 másodperccel indul el (ezt a számot megváltoztathatod, így bármikor futtathatod az automatikusan induló programodat).

Ha készen vagy mentsd el a fájlt .VBS kiterjesztéssel (tehát nem .TXT, vagy .DOC), és bármilyen névvel. Ezek után másold be a .VBS kiterjesztésű fájlodat az Indítópult mappába (vagy a jelenlegi, vagy az összes felhasználó számára), vagy add hozzá a registryben az induló programokhoz. Újraindítás után - ha mindent jól csináltál - elindul a .VBS fájlban megadott program a megadott késleltetéssel.

vissza a címoldalra7win.qwqw.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by qwqw.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!